Ambassade van België in Chili
Home Consulaire diensten Identiteitskaart voor Belgen in het buitenland

Identiteitskaart voor Belgen in het buitenland

Beste landgenoot,

Mevrouw, Mijnheer,

Nieuwe Belgische identiteitskaart met vingerafdrukken

Vanaf  maandag 21 juni 2021 zullen alle Belgische identiteitskaarten vingerafdrukken van 2 (wijs)vingers bevatten, waardoor u enkel en alleen in persoon en op afspraak naar het consulaat-generaal van België te Santiago moet komen.
 

Het formulier voor afspraak aanvraag eID op beroepsconsulaat voor volwassenen en kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar vindt u hier. 
 

Het formulier voor afspraak op beroepsconsulaat met oog op aanvraag Kids-ID vindt u hier.

Deze dienen ingevuld en verzonden te worden naar santiago@diplobel.fed.be 

Deze nieuwe reglementering is nodig om een goede identificatie en een gelijkende foto te garanderen (die ter plaatse wordt genomen) en om (vanaf 12 jaar) uw vingerafdrukken af te nemen, zoals dat nu al voor een paspoort nodig is.

Goed om te weten:

·       Als u al een e-ID (of Kids-ID) heeft, blijft die geldig tot de vervaldatum.

·       De verplaatsing naar het consulaat-generaal zal niet nodig zijn voor de aanvragen van een Kids-ID voor kinderen die nog geen 6 jaar oud zijn. Daarvoor kunt u nog steeds het aanvraagformulier en een afzonderlijke foto aan het consulaat-generaal opsturen.

·       Het consulaat-generaal kan aangevraagde e-ID’s en Kids-ID’s nog altijd opsturen naar uw thuisadres - ophalen in persoon is niet nodig.

·       Als u uw e-ID wil gebruiken om u te identificeren op internet en in te loggen op Belgische overheidswebsites, moet u de kaart wel activeren. Daarvoor moet u dan zelf met uw e-ID (Kids-ID) en pukcode op het consulaat-generaal van België in Santiago of in een ander land, of in elke Belgische gemeente langsgaan. Doe dat niet impulsief: kijk eerst de openingsuren of het afspraaksysteem na!

·       De pukcode van de nieuwe e-ID’s en Kids-ID’s moet niet meer worden bewaard nadat de kaarten werden geactiveerd. Als u de pincode bent vergeten van een nieuwe en geactiveerde kaart, kan u bij elk consulaat-generaal en elke gemeente langsgaan met uw kaart voor een nieuwe pincode. Een pukcode of herdruk van de pukcode is niet meer nodig voor de deblokkering van de PIN van nieuwe kaarten, eenmaal die geactiveerd zijn.

Wat kan niet?

De foto, vingerafdrukken en handtekening die u eventueel bij een eerdere aanvraag van een e-ID of paspoort heeft laten registreren, kunnen om wettelijke en privacy redenen niet opnieuw worden gebruikt voor een nieuwe aanvraag van een e-ID (Kids-ID).

Een e-ID of Kids-ID aanvragen bij een ander consulaat-generaal dan het consulaat waar u ingeschreven bent, zoals dat voor een gewoon paspoort kan, is niet mogelijk.

Een alternatief in België:

·       U kan vanaf 21 juni 2021 uw e-ID/Kids-ID aanvragen bij (1) de Belgische gemeente waar u laatst ingeschreven was, (2) uw Belgische gemeente van geboorte als u nooit in België heeft gewoond, maar er wel bent geboren, of (3) een Belgische gemeente naar keuze als u nooit in België hebt gewoond en er ook niet geboren bent. Dit is wel iets duurder (reken rond de 100 euro, de prijs verschilt licht van de ene tot de andere gemeente). De eID en pukcode worden dan uiterlijk 2 werkdagen later bij de gemeente geleverd en u kan de kaart dan onmiddellijk bij de gemeente activeren.

·       Een aanvraag van een Kids-ID bij een Belgische gemeente kan maar mits beide ouders aanwezig zijn - enkel zo kunnen we aannemen dat de wetgeving inzake het ouderlijk gezag van het land waar het Belgisch kind woont, gerespecteerd wordt.

·       Zolang het kind nog geen 12 jaar is, wordt de Kids-ID enkel meegegeven aan de ouder die op hetzelfde adres als het kind woont. Een e-ID (vanaf de leeftijd van 12 jaar) daarentegen wordt enkel aan de titularis afgegeven, ook als die nog minderjarig is.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het Consulaat Generaal te Santiago:

+56 22 694 0400 of santiago@diplobel.fed.be